Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Дуплексне сканування судин шиї, голови та кінцівок

У відділі функціональної діагностики працює сучасний апарат En Vizor HD від провідної фірми по випуску діагностичного обладнання Philips Medical Sistems (США), який гарантує високу точність вимірювань показників та відповідність Європейським стандартам. Кольорове дуплексне сканування (допплер. судин) – це ультразвукове дослідження судин, що дозволяє не тільки побачити судину, її стінки, оточуючі тканини, але і рух крові по судині, його напрямок, швидкість, перепони, які порушують нормальний кровоплин (бляшки, тромби та ін.). Дуплексне сканування надає достовірну інформацію про стан судин, дозволяє встановити або підтвердити діагноз і, найголовніше, допомогти правильно і адекватно спланувати подальше лікування.

 

Дослідження проводить завідувач відділом функціональної діагностики, лікар вищої категорії Гінгуляк Марія Олександрівна

505 кабінет

Виконуються дослідження дуплексного сканування:

  • судин шиї,
  • судин голови,
  • артерій і вен верхніх та нижніх кінцівок.

Метод дуплексного сканування судин (екстра та транскраніальних відділів) дає можливість діагностувати початкові прояви атеросклеротичного ураження магістральних артерій голови (МАГ), визначити гемодинамічно вагомі стенози МАГ, отримати інформацію про шляхи коллатеральної компенсації кровотоку при стенозах екстра краніальних судин, про стан судин Велізієвого кола, визначити венозні дисциркуляції головного мозку, діагностувати різні форми піддужкого обкрадання 

Дуплексне сканування екстра краніальних та транс краніальних судин проводиться в слідуючих випадках:

  • аускультативно прослуховуємий шум на брахіоцефальних артеріях (навіть при відсутності клінічних проявів);
  • відсутність пульсу, АТ чи його асиметрія;
  • наявність ознак судинно-мозкової недостатності, як то:

а) початкові прояви порушення мозкового кровообігу;

б) мінливі порушення мозкового кровообігу;

в) дисциркуляторні енцефалопатії;

г) гострі порушення мозкового кровообігу;

А також при наявності головного болю неясної етіології, мігрені, внутрішньочерепної гіпертензії. Метод використовується для оцінки результатів консервативного та хірургічного лікування, при плануванні операційних втручань з приводу кардіопаталогії, насамперед ІХС (аорто-коронарне шунтування), наявність патології в оточуючих органах (екстравазальна компресія).Підготовка до обстеження:

  • чисто вимита голова;
  • виключити прийом вазо активних препаратів та фізіотерапевтичних процедур не менше ніж за 12 годин до обстеження;
  • на обстеження мати при собі: історію хвороби, амбулаторну картку з попереднім записом лікаря-спеціаліста, огляд очного дна, результати додаткових методів дослідження (РЕГ, М-ЕХО, ЕЕГ, УЗДГ, КТ, МРТ – при їх наявності), серветки.

ПРОТИПОКАЗИ: Ушкодження шкірного покрову шиї, голови.

Ультразвукове дослідження магістральних артерій, вен займає одне з провідних місць в діагностиці судинних захворювань кінцівок. Оскільки цей метод неінвазивний і на даний час максимально інформативний, його без особливих обмежень можна застосовувати з метою вибору тактики оперативного втручання, динамічного спостереження і оцінки результату лікування.

За допомогою цього методу ми маємо змогу виявити такі хвороби, як облітеруючий атеросклероз з наявністю гемо динамічно маловагомого чи вагомого стенозу артерій верхніх і нижніх кінцівок з уточненям локалізації процесу, облітеруючий ендартериіт, діабетичні макроангіопатії, тромбоз вен, варикозного розширення вен та інші.

На обстеження направляються пацієнти, які звертають увагу на відчуття оніміння, парестезії в руках, ногах, больовий синдром (переривчасте кульгання), трофічні зміни шкіри в ділянках рук та ніг.

Підготовка до обстеження:

  • Туалет ніг.
  • На момент проведення обстеження звільнення рук і ніг від одягу та пов’язок.

Протипокази:

  • Ушкодження шкірного покриву верхніх та нижніх кінцівок.