Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Відділ ендоскопії

Відділ ендоскопії

 Пріоритетне місце в обстеженні органів шлунково-кишкового тракту та бронхолегеневої системи відводиться ендоскопічним методам дослідження езофагогастродуодено,- колоно,- та бронхоскопії. Відділ ендоскопії функціонує з дня відкриття центру і оснащений сучасною ендоскопічною апаратурою виключно японських фірм "OLYMPUS" та "FUJINON". Для діагностики використовуються 6 езофагогастродуоденоскопів, 1 дуоденоскоп, 4 колоноскопи, 2 сигмоскопи та 1 бронхоскоп. Є можливість відео фіксації обстеження. При необхідності обстеження проводиться при загальному знечуленні.

У відділі працює 8 лікарів ендоскопістів та 1 лікар-анестезіолог, всі лікарі вищої кваліфікаційної категорії. Всі лікарі являються членами Асоціації лікарів-ендоскопістів України.

Очолює відділ Білик Валентин Іванович, лікар-ендоскопіст вищої кваліфікаційної категорії, лауреат премії ім. Б.Л.Радзіховського та ім.В.Залозецького, експерт Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації, голова обласного осередку Асоціації лікарів-ендоскопістів України. Стаж роботи по ендоскопії 35 років (кабінет № 210).

        

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Кирилюк Олександр Миколайович, стаж роботи з ендоскопії 14 років (кабінет № 202).

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Буймістр Геннадій Іванович, стаж роботи з ендоскопії 27 років (кабінет №203).

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Гоменюк Богдан Сидорійович, стаж роботи з ендоскопії 18 років (кабінет №204).

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Гудзоватий Зіновій Ярославович, стаж роботи з ендоскопії 32 роки (кабінет №205).

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Бобик Сергій Васильович, стаж роботи з ендоскопії 23 роки (кабінет №206).

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Наврата Валерій Михайлович, стаж роботи з ендоскопії 40 років (кабінет №207).

Лікар-ендоскопіст вищої атестаційної категорії Новак Ігор Павлович, стаж роботи з ендоскопії 25 років (кабінет №208).

Під час езофагогастродуоденоскопії проводиться визначення кислотності шлункового соку методом ендоскопічної рН-метрії.
Для верифікації діагнозу при всіх обстеженнях проводиться забір матеріалу на цитологічне та морфологічне дослідження, а також на наявність хелікобактерної інфекції Забір харкотиння з метою висіву на мікобактерії туберкульозу, атипові клітини та чутливість до антибіотиків.

Крім того у відділі широко використовується лікувальна ендоскопія:

  • ендоскопічна зупинка гострих шлунково-кишкових кровотеч за допомогою кліпатора з набором кліпс та ін’єкційних ендоскопічних голок;
  • видалення сторонніх тіл  за допомогою корзинки Дорміа
  • санація бронхів та введення в них лікарських засобів.

В середньому за рік у відділі проводиться до 15 тисяч ендоскопічних досліджень, що складає близько 50 % від усіх ендоскопічних досліджень в області.

На базі відділу організовано та проводяться курси інформації та стажування з ендоскопії для молодих спеціалістів, щоквартально проводяться переривчасті курси для лікарів-ендоскопістів області, а також періодично виїзні курси тематичного удосконалення.

У відділі працює шість висококваліфікованих молодших спеціалістів з медичною освітою. П’ять з них мають вищу атестаційну категорію і одна першу.