Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Відділ променевої діагностики

Відділ променевої діагностики є одним із структурних підрозділів ОМДЦ, історія якого бере початок з моменту заснування даного закладу. Колектив фахівців постійно виконує діагностичну роботу сучасними спеціальними методами, такими як магнітно-резонансна томографія (МРТ), комп’ютерна томографія (КТ) та рентгенографія. Відділ оснащений магнітно-резонансним томографом i_Open (МРТ), комп’ютерним томографом Siemens (КТ) , двома рентген апаратами Siemens та Villa. У колективі відділу працює 6 лікарів-рентгенологів, 2 з яких атестовані на вищу категорію, 2 - на першу категорію, 1 –на другу категорію. З 5 рентгенолаборантів атестовані: на вищу категорію - 2, на першу - 1, на другу категорію - 1. 2 сестер медичних атестовані на вищу кваліфікаційну категорію.

Очолює відділ Слободян Олена Созонівна, лікар-рентгенолог першої кваліфікаційної  категорії

Для встановлення првильного діагнозу та призначення відповідного лікування  необхідно мати  додаткові обстеження, серед яких важливу роль відіграє магнітно-резонансна томографія.

Магнітно-резонансна томографія - це сучасний, складний, але безпечний та ефективний метод діагностики, не пов'язаний з іонізуючим випромінюванням і введенням радіоактивних речовин.Цей метод  є одним з найважливіших в діагностиці демієлінізуючих захворювань головного та спинного мозку, зокрема такого захворювання як розсіяний склероз, ішемічного інсульту в найгостріший період (в перші години з його початку),  черепно-мозкових травм,аномалій спинного і головного мозку, при проведенні безконтрастної МР-ангіографії діагностуються артеріо-венозні мальформації, аневризми магітстальних судин головного мозку . Метод надзвичайно інформативний у діагностиці захворювань опорно-рухового апарату, зокрема: при вторинному ураженні кісток, травматичних змін суглобів і хребта, остеохондропатій. З метою візуального підсилення локалізації патологічного процесу, використовується контрастна речовина. Процедура цілком безпечна , так як організм не піддається радіоактивному випроміненню. Тому  її можна проводити дітям та вагітним жінкам.

КТ-це променевий метод пошарової візуалізації,з допомогою яких діагностуються захворювання ЦНС (головного, спинного мозку та їх оболонок, черепномозкових та спинномозкових нервів, магістральних судин головного мозку та вертебро-базилярного басейну), опорно-рухового апарату (кісток, суглобів та  хребта), чоловічої та жіночої сечо-статевої систем (нирок, сечового міхура, матки та додатків, калитки), залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, щитоподібної залози, наднирників).Окрім того комп’ютерна томографія дає можливість діагностувати захворювання органів грудної клітини, зокрема межистіння, та органів черевної порожнини (гепато-біліарної системи, селезінки, підшлункової залози, шлунку, тонкого та товстого кишківника та елементів лімфатичної системи).

Рентгенографія-це швидкий, безболісний і точний метод променевої діагностики. За допомогою цього методу  лікар отримує чітке зображення як кісток,так і м"яких тканин. Призначений для діагностики захворювань органів грудної клітини, опорно-рухового апарату (зокрема хребта, кісток, суглобів), ЛОР-органів, черевної порожнини.

Усі вищезазначені переваги даних методів  надають можливість фахівцям відділу  щоденно вдосконалювати діагностичний процес, впроваджувати нові організаційно-методичні рекомендації ВООЗ, МОЗ України та ГОУОЗ та приймати активну участь в рамках Національних програм Онкологія Розсіяний склероз Туберкульоз Гіпертонічна хвороба Мати та дитина Цукровий діабет.

Обладнання

Система магнітно-резонансна діагностична і_Open 0.36T, 2009 року випуску

 

Рентгенапарат  “Klinograf 4-4», фірми «SIEMENS»

 

Комп‘ютерний томограф «Sоматоm-CRX», 1991 року випуску

 

Рентгенівський діагностичний комплекс «Villa», 2007 року випуску