Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Колоноскопія

Під час виконання дослідження проводиться обстеження всього товстого кишечника до купола сліпої кишки та термінального відділу тонокої кишки на предмет виявлення запальних процесів слизової, наявності ерозій, виразок, доброякісних та злоякісних новоутворень та їх ускладнень (стенози, кровотечі, перфорації, пенетрації), хвороби Крона, неспецифічного виразкового коліту, хвороби оперованого кишечника, дивертикулярної хвороби, рубцевих змін та сторонніх тіл.

Для верифікації діагнозу проводиться забір матеріалу на цитологічне та морфологічне дослідження.
Обстеження проводиться на ендоскопічні апаратурі виключно японських фірм "OLYMPUS" та "FUJINON". 
Є можливість відео фіксації обстеження. 
При необхідності обстеження проводиться при загальному знечуленні.

Підготовка до обстеження

За день до призначення колоноскопії – почніть вживати їжу з низьким вмістом клітковини – куряча грудинка, філе риби (білої без шкіри), білий рис, білий хліб, яйця, сир, вершкове масло, чай, кава проціджена, негазована вода, сік без м’якоті. Не можна вживати свіжі та сушені овочі (горох, сочевицю, сою, квасолю, картоплю, капусту, моркву, буряк, зелень), мак, гречку, фрукти і ягоди (передусім з дрібними зернятками), чорний хліб, жирні сорти м’яса та риби, жирні бульйони, копченості та соління, консерви, гострі приправи, йогурти, що містять наповнювачі, жирні молочні продукти, алкогольні, непрозорі та газовані напої.

1 варіант: з використанням препарату ФОРТРАНС або ДІАГНОЛ (4 пакети - 1 пакет на 1 літр води). 1 літр розчину випивається на протязі 1 години.
Двоетапна підготовка: 2 літри ввечері перед процедурою і 2 літри вранці в день процедури, останню склянку приймати за 3–4 години перед процедурою;  або 3 літри ввечері перед процедурою і 1 літр вранці в день процедури, останню склянку приймати за 3–4 години перед процедурою. (хворим, що важко переносять голод - можна випити стакан солодкого чаю).  Хворим на цукровий діабет можна поїсти.

2 варіант: з використанням препарату ІЗІКЛІН
День перед процедурою: Ввечері перед процедурою (18:00):
  • Вміст 1 пляшки лікарського засобу вилити в стаканчик, що знаходиться в упаковці, та розвести водою до мірної лінії (тобто близько 0,5 л).
  • Пацієнт має випити цей розведений розчин, запивши його додатково двома наповненими до мірної лінії стаканчиками води або прозорої рідини (тобто близько 1 л), протягом 2 годин.

День процедури: Зранку перед процедурою (через 10–12 годин після вечірньої дози):

  • Вміст другої пляшки лікарського засобу слід вилити в стаканчик, що знаходиться в упаковці, та розвести водою до мірної лінії (тобто близько 0,5 л).
  • Пацієнт має випити цей розведений розчин, запивши його додатково двома наповненими до мірної лінії стаканчиками води або прозорої рідини (тобто близько 1 л), протягом 2 годин.

Прийом усього розведеного розчину лікарського засобу та додаткової рідини (води або прозорої рідини) слід завершити:
– у разі відсутності наркозу
– принаймні за годину до початку процедури;
– у разі проведення наркозу – як мінімум за 2 години до початку процедури, відповідно до інструкцій анестезіолога.
З собою мати рушник та простиню.

Дослідження проводять завідувач відділом ендоскопії Білик Валентин Іванович, лікарі Наврата Валерій Михайлович, Бобик Сергій Васильович,  Буймістр Геннадій Іванович, Гоменюк Богдан Сидорович,  Гудзоватий Зіновій Ярославович, Кирилюк Олександр Миколайович.

Кабінети: 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208

 

Обладнання

 

Ендоскопічна відео система Fujinon з процесором ЕРХ-2500 (гастро- та колоноскоп).

 

Ендоскопічна відео система Fujinon з процесором ЕРХ-201Н (гастро- та колоноскоп).