Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Оптична комп‘ютерна капіляроскопія

 У відділі функціональної діагностики працює сучасний апарат “Капіляроскоп цифровий оптичний "Мікропорок" від вітчизняно фірми по випуску діагностичного обладнання, який гарантує високу точність вимірювань показників та відповідність Європейським стандартам.

 Оптична комп‘ютерна капіляроскопія – це неінвазивний метод візуалізації, дослідження та збереження зображення капілярів, що дає можливість зробити висновки про стан мікроциркуляції крові.  Результатом обстеження є отримання статичного або динамічного зображення  кровотоку у даних судинах на екрані персонального комп”ютера, обробка та архівування даних, виявлення та оцінка морфологічних  та структурних змін мікроциркуляції в цілому.

Дослідження проводить лікар Скіпіна Наталія Євгеніївна

Кабінет 507

Капіляроскопія дає можливість виконати повномасштабне дослідження мікроциркуляції організму (у випадку генералізованих порушень) та регіональних порушень мікроциркуляції , а також охарактеризувати метаболізм у тканинах. Капіляроскопічна картина є індикатором роботи цілісної судинної системи в різних сегментах: серце артерії капіляри вени - серце. Патологія капілярів супутня будь якому захворюванню.

Порушення функціонування капілярів сприяє порушенню кровообігу, який викликає застій крові, порушення обмінних процесів, слідством якого є зниження імунітету, загострення хронічних і розвиток нових захворювань.

Безперечні плюси діагностики:

1. Унікальність - інші пристрої не в силах побачити капіляри. Більшість сучасних діагностичних методів дають можливість визначити стан кровообігу тільки в середніх і крупних
магістральних судинах, зміни в яких свідчать про те, що хвороба вже вступила в стадію, коли про профілактику вже пізно говорити;
2. безболісність, відсутність ризику інфекції;
3. капілярний кровотік спостерігається в «природному середовищі», що збільшує точність діагностики.

Саме контроль змін капіляроскопічної картини є найбільш інформативним в оцінці ефективності призначеного лікування.

Напрямки застосування капіляроскопії в медицині:

  • Неврології: хвороба Рейно, ангіотрофоневроз, розсіяний склероз, остеохондроз, судомний синдром, епілепсія,порушення мозкового кровообігу, гіпоталамічний та діенцефальний синдроми, головний біль, запаморочення, залишкові явища після нейроінфекцій, синдром хронічної втоми, атеросклероз, церебральна ангіодистонія.
  • Кардіології: гіпертонічна хвороба, порушення ритму серця, вроджені та набуті вади клапанного апарату серця, судинні дистонії, ішемічна хвороба серця, атеросклероз.
  • Педіатрії: вегетосудинна дистонія, головний біль, швидке розумове виснаження, втомлюваність, інфантильність, артеріальна гіпотонія, гіпертонія.
  • Ендокринології: діабетична ангіопатія, діенцефальний синдром, патологія щитоподібної залози, клімактеричний синдром.
  • Психології: церебрастенія, гіпердинамічні синдроми, неврозоподібний і астено-невротичний синдроми, дитячі страхи та фобії, емоційна лабільність..
  • Акушерстві: токсикоз вагітності, синкопальні стани, запаморочення, вивчення стану мозкового кровопостачання вагітної для вибору тактики ведення пологів.
  • Спортивній медицині: єктивізація геодинамічних змін при дозованих фізичних навантаженнях.
  • Профілактичних оглядах залізничників, льотчиків та людей інших професій, пов'язаних із фактором підвищеного ризику.

Протипоказань не виявлено.

Підготовка до обстеження:

  • пацієнтові пропонується не вживати надмірної кількості води;
  • небажано перед дослідженням палити, вживати міцний чай, каву, алкоголь, медикаменти;
  • досліджуваного необхідно попередити про необхідність раціонального догляду за нігтьовим ложем - не можна зрізати кутикулу, піддавати шкіру пальців дії бензину, прального порошку, ацетону, лаку, соди і т.п.