Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Електронні направлення на обстеження Пресбрифінг НСЗУ

02 лютого 2021

 02.02.21. Електронні направлення на обстеження  Пресбрифінг НСЗУ
 
✅ Серед 23 млн е-направлень понад 4 млн в електронній системі охорони здоров’я створено на візуалізацію, понад 3 млн - на лабораторну діагностику. Вже виконано 47% направлень на візуалізацію та 54% направлень на лабораторну діагностику.
Візуалізація - це такі обстеження як рентген, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, ангіографія, енцефалографія та багато інших. Лабораторна діагностика передбачає біохімічні, бактеріологічні, імунологічні, генетичні, цитологічні, вірусологічні та інші дослідження біоматеріалу пацієнтів.
 
Отримані внаслідок певних обстежень результати допомагають лікареві виявити захворювання, встановити діагноз та призначити необхідне лікування. За електронним направленням обстеження, призначені лікарем, для пацієнта безоплатні, незалежно від того лікується він амбулаторно чи в стаціонарі.
 
✅ Доцільність певного обстеження визначає саме лікар для кожного конкретного пацієнта, і в жодному разі - не навпаки. Тобто пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи через власне бажання і не маючи для їх проведення жодної потреби. Якщо пацієнт бажає пройти певні дослідження самостійно, не маючи на це рекомендацій лікаря, він може зробити це за власний кошт. Здійснивши оплату за обстеження у вигляді офіційних платежів, в касі лікарні.
 
✅ ТОП-5 послуг за виконаними направленнями це - рентгенографія грудної клітки, клінічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, УЗД черевної порожнини та електрокардіограма.
 720 тис. пацієнтів зробили рентген грудної клітки за електронним направленням. Загалом майже 1700 лікарів виконали 786 тис. направлень. 19% з них були виконані в тому ж закладі, де і створені.
 Клінічний аналіз крові за направленням зробили 266 тис. пацієнтів, загальний аналіз сечі - 183 тис. пацієнтів. Електронні направлення на аналіз крові виконали 1400 лікарів, на аналіз сечі - 1300.
 Майже 167 тис. пацієнтів пройшли УЗД черевної порожнини за 172 тисячами направлень, які виконали понад 1 600 лікарів. Майже 34% направлень виконані в тому ж закладі, де і створені.
 146 тис. пацієнтів зробили ЕКГ за направленням. Майже 1000 лікарів виконали 168 тисяч електронних направлень, 77% у тому ж закладі, де й були створені.
 
✅ Електронні направлення виписує той лікар, якому для оцінки стану здоров’я пацієнта потрібні результати того чи іншого обстеження. Це може бути лікар, що надає або первинну або спеціалізовану медичну допомогу.
 
✅ Велике значення має взаємодія між усіма ланками медичної сфери. Важлива як злагоджена співпраця між самими медичними працівниками так і допомога пацієнту. Це стосується і електронних направлень. Якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він має створити відповідне електронне направлення. А не відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря. Адже лікар-спеціаліст, такий як гастроентеролог, онколог, невролог та інші, має право і технічну можливість створювати в електронній системі охорони здоров’я направлення самостійно.
Відповідно пацієнт отримує своє направлення одразу, і йому не потрібно втрачати час, на додаткове звернення до лікаря первинки. А сімейний лікар, педіатр та терапевт зосереджуються на прийомі та наданні первинної медичної допомоги пацієнту, а не на виписці направлень за призначеннями вузьких спеціалістів. Такий підхід пришвидшує отримання пацієнтом потрібних йому медичних послуг та є більш клієнтоорієнтованим.