Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Правила підготовки до лабораторних досліджень

03 листопада 2023

Хочемо нагадати про важливість періодичної здачі аналізів для контролю роботи організму.

Для того, щоб отримати чіткий, обʼєктивний та якісний результат, працівники лабораторії та пацієнт повинні працювати в тандемі.

Що це означає?

Відповідь на це та інші найбільш поширені запитання про підготовку до обстежень, дає завідувач відділу клініко-діагностичних та цитоморфологічних досліджень Чернівецького ОМДРЦ - Ільїна Ганна Євгенівна.

«Якісна робота кожної лабораторії залежить від ретельної підготовки пацієнта до взяття зразка крові. При цьому необхідно враховувати ті фактори, які впливають на точність результатів досліджень. Це не складно. Просто потрібно дотримуватись певних вимог.

• Здача крові відбувається натще, без вживання напередодні смаженої,жирної, солодкої їжі, алкоголю та ліків.

•Перед здачею крові необхідно уникати надмірних фізичних навантажень, фізіопроцедур та інших обстежень(рентгенологічні,УЗД).

• Жінкам потрібно чітко знати фазу менструального циклу, а вагітним – термін вагітності при необхідності гормональних досліджень.

• Чоловіки повинні утриматися від масажу простати, ректальних обстежень, інтимного зв᾽язку, клізмування перед здачею крові на ПСА.

Щодо підготовки до здачі загального аналізу сечі.

Попередньо проводиться гігієнічний туалет зовнішніх статевих органів. В чисту суху ємність зібрати всю першу ранкову порцію сечі. Доставити в лабораторію протягом 2 годин.

При контролі лабораторних показників в динаміці рекомендується проводити повторні дослідження в однакових умовах – в одній лабораторії.»

Використовуйте з користю наші рекомендації та будьте завжди здорові!

Слава Україні!

ОМДРЦ

Ваше здоровʼя - наш пріоритет!