Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

Про ендоскопічні дослідження

17 січня 2024

Не встигли спамʼятатись, як перегорнули на календарі вже половину зими. Ця пора завжди багата на події. І вони, як приємні, так і не дуже, залишають сліди на нас з вами.

Свята випробовують наш шлунково-кишковий тракт, віруси та застуди неодмінно хочуть дістатись бронхолегеневої системи.

Та, запобігати серйозним наслідкам завжди легше, вчасно звернувши увагу на проблему, яка виникає та пройшовши обстеження.

Пріоритетне місце в обстеженні органів шлунково-кишкового тракту та бронхолегеневої системи відводиться ендоскопічним методам дослідження - езофагогастродуодено,- колоно,- та бронхоскопії.

Деталями з нами поділився завідувач відділу ендоскопії ОМДРЦ - Білик Валентин Іванович.

«Ендоскоп – найважливіший інструмент для постановки діагнозу в гастроентерології та пульмонології. Фіброволоконні ендоскопи дають можливість обстежити стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, товстий кишечник, а також трахею та бронхи.

Перші фіброволоконні ендоскопи з’явились в 50-х роках минулого століття. Вони мали ряд недоліків, в першу чергу - дистальна частина їх була досить товстою, що приносило значні незручності та неприємні відчуття для хворого. З кожним роком апаратура вдосконалювалась і на даний час бронхофіброскопи мають діаметр всього 5-7 мм, езофагогастродуоденоскопи – менше 10 мм, тому обстеження проходить для хворого практично безболісно.

Новим етапом в розвитку ендоскопії стало впровадження в практику методу електронної передачі зображення – цифрової відеоендоскопії. Висока технічна можливість сучасних відеоендоскопів дозволяє правильно і точно діагностувати захворювання, особливо на початкових стадіях.

Відділ ендоскопії Чернівецького обласного діагностично-реабілітаційного центру є провідним у нашому регіоні. Щорічно тут оглядається понад 15 тис. пацієнтів, що складає близько 50% від усіх оглянутих ендоскопічно в області.

Для верифікації діагнозу проводиться забір матеріалу на цитологічне та гістологічне дослідження, а також на визначення наявності бактерії – хелікобактер пілорі. Широко використовується визначення кислотності шлункового соку – ендоскопічна рН-метрія. Лікарі відділу надають термінову ендоскопічну допомогу мешканцям області у випадках гострої хірургічної патології.

Для діагностики у відділі використовуються 6 езофагогастродуоденоскопів, 1 дуоденоскоп, 2 колоноскопи, 2 сигмоскопи та 1 бронхоскоп. Є можливість відео фіксації обстеження.

У відділі працює 8 лікарів-ендоскопістів та 1 лікар-анестезіолог, всі лікарі вищої кваліфікаційної категорії. Всі лікарі являються членами Асоціації лікарів-ендоскопістів України.»

І памʼятайте - хворобу значно легше попередити, а ніж лікувати, особливо в занедбаних випадках.

Слава Україні!

ОМДРЦ

Ваше здоровʼя - наш пріоритет!