Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

TORCH-інфекції

21 лютого 2024

Ми доволі часто підіймаємо тему свідомого підходу до планування та перебігу вагітності. І, це - не випадково. Адже, відповідальне ставлення до свого здоровʼя та здоровʼя майбутньої дитини вкрай важливе в умовах сьогодення.

Не слід забувати, що, навіть досі, існують захворювання, які здатні причаїтись в організмі та, не завдаючи відчутного дискомфорту, все таки значно шкодити здоровʼю людини.

Про те, які ж додаткові дослідження потрібно провести на етапі планування вагітності нам детально пояснила завідувачка лабораторії відділу клініко-діагностичних та цито-морфологічних досліджень ОМДРЦ - Ільїна Ганна Євгенівна.

 

«З перших днів вагітності жінці доводиться здавати безліч різних аналізів. Якщо загальний аналіз крові або сечі не викликає хвилювання у майбутньої мами, то вузькі та специфічні дослідження змушують насторожитися. Одним з таких лабораторних досліджень є аналіз на TORCH-інфекції.

Термін TORCH утворений початковими літерами таких інфекції, як: TO ─ токсоплазмоз (toxoplasmosis), R ─ краснуха (rubella), C ─ цитомегаловірус (CMV-infection), H ─ вірус простого герпесу 1 і 2 типу (herpes simplex infection).

Здавалося б, що їх може об’єднувати, і чому вони такі небезпечні саме для вагітних жінок?

Збудники даних захворювань здатні проникати через плаценту і призводити до пороків розвитку плода, аж до його загибелі. Особливо небезпечне первинне інфікування в першому триместрі вагітності, коли відбувається формування всіх органів і систем.

Після першого контакту зі збудниками названих інфекцій імунна система людини виробляє спеціальні антитіла, що, або формують довічний імунітет, або пригнічують розмноження вірусу при його повторному потраплянні в організм. Аналіз на TORCH-інфекції спрямований на виявлення в крові жінки антитіл класів IgM та IgG.

Кращий час для здачі аналізу на TORCH-інфекції - стадія планування вагітності, за кілька місяців до зачаття. У разі незапланованої вагітності - на найбільш ранніх термінах.

Якщо в крові виявлено антитіла класу IgG, жінка може вагітніти ─ дані інфекції не зможуть заподіяти шкоди її майбутній дитині. Адже, вони вказують на те, що зараження відбулося в минулому і організм володіє достатнім захистом.

У той же час, антитіла класу IgM свідчать про гостру стадію перебігу захворювання, навіть якщо немає ніяких симптомів. Тому, зачаття відкладають до одужання.

Виявлення антитіл класу IgM до TORCH-інфекцій під час вагітності може стати прямим призначенням до переривання вагітності.

Відсутність антитіл говорить про відсутність у жінки імунітету до TORCH-інфекцій. В такому випадку, майбутній мамі необхідно ретельно стежити за своїм здоров’ям, дотримуватися ряду профілактичних заходів.

Часто захворювання проходять у прихованій формі або нагадують своїми симптомами застуду. При зміні в загальному аналізі крові, появі шкірних висипань або збільшенні лімфовузлів здають повторний аналіз на TORCH-інфекції.

Проте, звичайно, існують заходи, які допоможуть попередити TORCH-інфекції:

1. Ретельне миття овочів та фруктів перед вживанням;

2. Дотримання правил особистої гігієни;

3. Відмова від вживання сирих та недостатньо термічно оброблених м’ясних страв;

4. Обмеження контакту з домашніми тваринами, зокрема кішками;

5. Використання лише індивідуальних гігієнічних та косметичних засобів;

6. Дотримання моногамії у статевих стосунках;

7. На етапі планування вагітності за відсутності у жінки антитіл до краснухи рекомендують провести щеплення проти цього захворювання.»

Лікарі Чернівецького обласного діагностично-реабілітаційного центру радо проконсультують, направлять та допоможуть всім, хто планує стати батьками, зробити цей період здоровим і щасливим!

Адже, ми повинні дбати всі разом, щоб здорових, красивих, розумних українців ставало все більше=)

Слава Україні!

ОМДРЦ

Ваше здоровʼя - наш пріоритет!