Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ГЛАУКОМИ

15 березня 2023

 ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ГЛАУКОМИ: БОРОТЬБА З НАЙПІДСТУПНІШИМ ОЧНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ ТРИВАЄ
 
        З 12 по 18 березня 2023 року триває Всесвітній тиждень глаукоми (WorldGlaucomaWeek) – тиждень боротьби з очним захворюванням з майже безсимптомним на початкових стадіях перебігом, за якого відбувається необоротне пошкодження зорового нерва та сітківки з характерним випадінням поля зору. До групи підвищеного ризику належать: люди старші 40 років;ті, які мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню патологію (первинну судинну дисрегуляцію, цукровий діабет, мігрені), короткозорість;ті, хто палить.
       На жаль, частіше глаукому виявляють у розвиненій стадії – стадії розвитку необоротних процесів у зоровому нерві. У кожного третього пацієнта з глаукомоючерез 10 років з моменту захворювання настає сліпота на одне око, у кожного десятого – на обидва ока.Симптомами, які дозволяють запідозрити глаукому власне пацієнтом, є: звуження меж поля зору, поява дефектів в полі зору, іноді райдужні кола при погляді на джерело світла. Гострота зору при цьому може залишатися ще доволі високою.
       Виявити глаукому на ранніх стадіях може тільки лікар-офтальмолог. Тому профілактичні огляди офтальмологом людей старше 40 років є обов’язковими. Ще донедавна вимірювання внутрішньоочного тиску, визначення меж поля зору та огляд очного дна вважали основними методами виявлення глаукоми. Однак, близько 40% хворих на глаукому мають нормальні межі внутрішньоочного тиску (що може помилково призвести до висновку про відсутність глаукоми), а поява змін поля зору та диска зорового нерва свідчать про вже розвинену або дуже розвинену стадії глаукомного процесу. На теперішній час в арсеналі лікарів-офтальмологів є високотехнологічні методи обстеження (оптична когерентна томографія) для виявлення глаукоми до появи змін поля зору.
       Безсимптомність та безболісність перебігу глаукоми зумовлюють легковажне ставлення деяких пацієнтів до призначеного лікування: дехто закапує краплі нерегулярно, дехто просто забуває придбати новий флакон заздалегідь та припиняє закапування, дехто не з’являється на контрольні огляди до офтальмолога, пояснюючи це власним відчуттям стабільності зору. Мабуть, навіть не варто говорити про те, що відвідування лікаря-офтальмолога повинно стати для хворого на глаукому регулярним, якщо воно не було таким до виявлення захворювання. Частими є випадки, коли пацієнт вважає, що зробивши антиглаукомну операцію, він забезпечує собі остаточну зупинку прогресування глаукоми. На жаль, це не зовсім так. Успішне лазерне або хірургічне лікування тільки на певний термін (в середньому на 3-5 років) позбавляє від необхідності щоденного застосування очних крапель для зниження внутрішньоочного тиску. Незважаючи на досягнення нормальних значень внутрішньоочного тиску, слід усвідомлювати, що лікування глаукоми – це не тільки нормалізація внутрішньоочного тиску. Не менш (а іноді й більш) важливими ланками лікування є покращання кровотоку в оці та захист волокон зорового нерва від дії специфічних для глаукоми токсичних речовин (застосування нейропротекторів). Якщо не слідкувати за рівнем внутрішньоочного тиску при глаукомі, не отримувати при потребі препаратів для його нормалізації та ігнорувати нейропротекцію, хвороба буде прогресувати. При супутніх захворюваннях (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба та ін.) необхідно регулярно відвідувати відповідних фахівців.
Таким чином, сучасні методи своєчасної діагностики та прихильність пацієнта до лікування – основні фактори успіху боротьби з глаукомою, які дозволяють людині зберегти радість зорового сприйняття цього світу.               
 
Порада! Проведіть самі для себе коротке опитування:  
   * «Чи буває у Вас відчуття болю або тиску в ділянці очниці і надбрів'я - особливо вранці
   * «Чи бувають у Вас затуманення зору, ділянки нечіткого зображення в полі зору, звуження меж периферійного зору, особливо з боку внутрішнього кута ока
* «Чи з’являються у Вас напади головного болю, після яких відбувається затуманення зору (біль може виникати як у самому оці, так i в надбрівній дузі або скроні)?»
* «Чи зявляються у Вас час від часу пелена перед оком, кольорові кільця навколо джерела світла?»
* «Чи хворіли (хворіють) Baшi батьки на глаукому?»
* «Чи є у Вас міопія (короткозорість), яка перевищуе 4 діоптрії?»
 
Якщо Ви маєте щонайменше 2 позитивні відповіді – зверніться до офтальмолога.
 
Для інформації: щорічно в Чернівецькій області діагноз «глаукома» вперше встановлюється 400-500 мешканцям.
 
Інформацію підготувала: лікар-офтальмолог вищої категорії, доктор медичних наук, професор кафедри офтальмології ім. Б.Л. Радзіховського, Карлійчук Марина Аксентіївна