Обласне Комунальне Некомерційне Підприємство

Чернівецький Обласний Медичний Діагностично-Реабілітаційний Центр

м. Чернівці, вул, Небесної Сотні, 5а

fb google

Пн-Пт: 8:00 - 18:00

Сб: 8:00 - 13:00

"Здоров'я печінки - фундамент міцного здоров'я всього організму!"

24 листопада 2023

Вирішили поговорити з Вами про здоровʼя органу, важливість роботи якого важко переоцінити.

Ця невтомна трудівниця, працюючи безупинно, виконує понад 500 різноманітних функцій.

Це наша печінка! І її стан - це фундамент міцного здоров'я всього організму.

Стреси, неправильне харчування, віруси, токсичні ураження, алкоголь, медикаментозне навантаження - це неповний перелік щоденних викликів, з котрими стикається печінка.

Тому, профілактика та рання діагностика хвороб печінки убезпечить пацієнтів від таких хвороб, як цироз та рак печінки.

Сьогодні в арсеналі лікарів УЗД є перспективні сучасні методики досліджень стану цього надважливого органу.

Детальніше про види таких обстежень ми поцікавились у завідувача відділення ультразвукових досліджень нашого закладу, лікаря вищої кваліфікаційної категорії - Буймістр Наталії Іванівни.

 

«Наразі, безсумнівно, якісним методом діагностики стану печінки є еластографія – зручний та точний інструмент вимірювання еластичних характеристик тканини. Таке обстеження може повторюватись неодноразово, а інтерпретація результатів надається в день звернення.

При проведенні еластографії визначають наявність та стадію змін у печінці, котрі є надзвичайно важливими для уточнення прогнозу захворювання, необхідності повноцінного та якісного лікування, моніторингу прогресування та ефективності терапії.

Крім того, трендом розвитку сучасної ультразвукової діагностики, є мультипараметричний підхід, тобто поєднання різних її видів. Мультипараметричний принцип обстеження захворювань печінки – це сукупність новітніх технологій, які дають можливість виявляти зміни на найбільш ранній стадії, а також всебічно характеризувати їх одночасно, під час одного візиту пацієнта до лікаря:

• ультразвукове дослідження органів черевної порожнини допомагає оцінити розміри та структуру внутрішніх органів (печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, селезінки), судинної системи, наявність та ступінь патологічних змін;

• допплерографічні дослідження кровотоку у ворітній, селезінковій, печінкових венах, печінковій та селезінковій артеріях;

• еластографічне дослідження проводять з метою оцінки ступеню еластичності печінки.

 

В сукупності дані дослідження дають якомога більш точну та достовірну інформацію про стан пацієнта"- зазначає Наталія Іванівна.

Детальніше про метод еластографії, медичні покази та підготовку до неї ми розповімо вам у наступних новинах=)

 

Дбайте про себе та будьте здорові!

 

Слава Україні!

ОМДРЦ

Ваше здоровʼя - наш пріоритет!